luni, 17 martie 2008

Alcoolismul o boala

Pordind de la recunoasterea oficiala de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, noile abordari privind intelegera si tratarea dependentei de alcool, vad alcoolismul ca o boala.

Boala inseamna un dezechilibru involuntar cauzat de agenti din mediul intern sau extern organismului, presupune un grup de simtome specifice tulburarii de sanatate si cunoaste o evolutie progresiva si predictibila.

Pornind de la aceasta definitie, alcoolismul este o boala primara, cronica, influentata in dezvoltatrea si manifestarile ei de factori genetiti, psiho-sociali si de mediu, cunoaste o evolutie predictibila si progresiva, adese putand fi fatala, ce se caracterizeaza prin pierderea controlului asupra consumului de alcool constant sau periodic, preocuparea fata de alcool in ciuda consecintelor nefaste si dereglarilor gandirii, cea mai importanta caracteristica fiind negarea.

Alcoolismul este o boala primara pentru ca reprezinta un simptom al unei alte stari de boala existente, ci poate cauza ea insasi alte tulburari fizice sau psihice sau agraveaza cele deja existente, de genul probleme cu ficatul, cu inima, tulburari ale vederii, etc.

Natura de boala cronica a alcoolismului atrage atentia asupra caracterului permantent al bolii. Persoana dependenta de alcool va ramane toata viata cu aceasta boala. Din acest punct de vedere alcoolismul este asemanat cu diabetul, care nu se vindeca, dar cu care se poate trai si care poate fi tiunut sub control. In aceeasi situatie se afla si persoana dependenta de alcool, care poate duce o viata fericita si linistita, dar in conditii de abstinenta. Recidiva,adica intoarecerea la consumul de alcool, trimite persoana dependenta inapoi in stadiile active ale bolii.

Dependenta de alcool are un caracter predictibil pentru ca cunoaste aceeasi evolutie pentru toti cei care consuma alcool si este progresiva pentru ca persista in timp, iar netratata se agraveaza si starea celui dependent se inrautateste. Din pacate alcoolismul este o boala multifazica pentru ca afecteaza individul pe toate planurile: familial, material, profesional, social, emotional.

Din pacate dependenta de alcool, daca nu este tratata si nu intervine abstinenta in viata consumatorului de alcool, va cauza moartea acestuia. Dependenta de alcool este o boala care netratata detrmina, intr-un procentaj de 100%, moartea prematura, moarte cauzata de probleme de sanatate (probleme cu inima, ulcar, ciroza), de accidenta (accidente de masina, accidente de minca) sau cauze emotionale (sinucidere cauzata de depresie).

Pierderea controlului inseamna incapacitatea de limitare a consumului de alcool sau de limitare a duratei consumului de alcool in diferite ocazii, a cantitatii consumate si a altor consecintelor ale alcoolului privind comportamentul.

Preocuparea asociata consumului de alcool indica o atentie excesiva, concentrata pe consumul, efectele si procurarea acestuia. Valoarea pe care dependentul o acorda alcoolului, determina o directionare a atentiei si energiei numai asupra acestuia si indepartarea de problemele importante ale vietii.

Consecintele nefaste sunt probleme legate de alcool sau de pierderile suferite in diferite domenii precum: sanatatea (boli de ficat, de inima, afectiuni ale ochilor, gastrita, anemia, disfunctii neurologice), activitatea psihologica (pierderea cunostintei, modificari ale comportamentului si dispozitiei), activitatea relationala (probleme in casnicie, degradarea relatiilor cu copii, degradarea relatiilor sociale), activitatea ocuationala (scaderea performantelor profesionale, pierderea locului de munca), financiare (scaderea veniturilor familiei, pierderea veniturilor, datorii), probleme cu legea (amenzi, arestari si condamnari pe fondul consumului de alcool).

Negarea este folosita aici nu doar in sensul (psihanalitic) unui mecanism unic de aparare si negare a semnificatiei evenimentelor, ci imtr-un sens largit ce include o serie de manevre create pentru a reduce constiinta faptului ca mai degraba consumul de alcool constituie cauza problemelor unui individ si nu rezolvarea acestor probleme. Negarea devine parte integranta a bolii si un obstacol major in cale recupararii.

Niciun comentariu: